Windows Live Mail - Installatie en gebruik Digitale Handtekening

Zodra het certificaat gereed is, wordt er een e-mail verzonden met een link naar het download-gedeelte van de SSL Certificaten website. Hier is een knop te vinden waarmee het certificaat kan worden gedownload. Wanneer het certificaat is gedownload is het vervolgens te installeren door erop te dubbelklikken, hiermee wordt de Certificaat Import Wizard opgestart. De stappen van de wizard kunnen met de standaardinstellingen worden doorlopen: klik driemaal op Volgende en vervolgens op Afsluiten om het certificaat te installeren.

Digitale Handtekening koppelen aan Windows Live Mail

1. Open Windows Live Mail en ga naar menu Extra Accounts.
  2. Dubbelklik op het e-mail account waar het certificaat voor is besteld en klik op tabblad Beveiliging.
  3. Klik onder Signing Certificaat naast Certificaat op Selecteren... .
  4. Kies het certificaat uit de lijst. Door op Toon Certificaat te klikken is het mogelijk om het bijbehorende e-mailadres te controleren. Klik vervolgens tweemaal op OK en daarna op Sluiten.
  5. Ga naar menu Extra -> Beveiligingsopties en klik op tabblad Beveiliging.
  6. Zet onderaan een vinkje naast Digitale handtekening aan uitgaande berichten toevoegen en klik op OK; hierdoor worden verzonden berichten altijd digitaal ondertekend.

Outlook instellen om waar mogelijk altijd berichten te versleutelen

1. Open Windows Live Mail en ga naar menu Extra Accounts.
  2. Dubbelklik op het e-mail account waar het certificaat voor is besteld en klik op tabblad Beveiliging.
  3. Klik onder Versleutelingsvoorkeuren naast Certificaat op Selecteren... .
  4. Kies het certificaat uit de lijst. Door op Toon Certificaat te klikken is het mogelijk om het bijbehorende e-mailadres te controleren. Klik vervolgens tweemaal op OK en daarna op Sluiten.

Om een bericht te kunnen coderen is het e-mail certificaat van de geadresseerde vereist: de geadresseerde moet reeds beschikken over een digitale handtekening, en moet naar de verzender een digitaal ondertekende e-mail hebben verzonden. Wanneer de verzender het e-mailadres van de geadresseerde heeft toegevoegd als contactpersoon aan het adresboek, wordt ook automatisch de digitale handtekening van die persoon opgeslagen. Vanaf dat moment kan het gebruikt worden om gecodeerde berichten te verzenden.

Een e-mail bericht versleutelen

1. Open een nieuw e-mailbericht.
  2. Ga naar menu Extra en klik op Versleutelen.

Controleren of de digitale handtekening is geïnstalleerd

In de Current User Certificate Store kan worden nagekeken of het certificaat juist is geïnstalleerd:

1. Klik op menu Start en vervolgens op Uitvoeren.
  2. Voer in het tekstvak certmgr.msc in en klik op OK. Hiermee opent de Certificate Store van de Current User (huidige gebruiker) zich.
  3. Klik op het plusje naast Personal en klik op de onderliggende map Certificates om in het rechterpanel de lijst met geïnstalleerde certificaten weer te geven.
  4. Dubbleklik op een certificaat om de details in te zien. Op tabblad Algemeen hoort onderaan de melding U beschikt over een Private Key dat hoort bij dit certificaat te staan. Onder tabblad Details in het veld Subject is te zien voor welk e-mailadres het certificaat is uitgegeven.