VBA signing Office 2000 en XP VBA Macros

Deze handleiding legt uit wat nodig is om Microsoft Office 2000 & XP VBA macro's te ondertekenen met een Comodo Code Signing certificaat, en bevat ook een voorbeeld. Alle weblinks worden alleen gebruikt ter verduidelijking en zijn correct op het moment dat deze zijn uitgegeven. Het wordt aangeraden dat de gebruiker controleert of er nog updates beschikbaar zijn gekomen sinds de uitgave van dit document.

Vooraf is benodigd:

* Microsoft tool om PVK bestanden te importeren: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=F9992C94-B129-46BC-B240-414BDFF679A7&displaylang=en (pvkimprt.exe)

* Uw code signing certificaat van Comodo (als PVK en SPC bestanden).

Voorbereiding:

Download het PVK import tool van Microsoft (pvkimport.exe)  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=F9992C94-B129-46BC-B240-414BDFF679A7&displaylang=en

Procedure:

a. Installeer pvkimport dat u heeft gedownload van Microsoft. Onhoudt de locatie waar u dit heeft geïnstalleerd (bijvoorbeeld c:\codesign\). U kunt tevens uw certificaat/key bestanden kopiëren naar deze directory (mycert.spc & mykey.pvk).

b. Open een commando-prompt en verander het naar de map waar u pvkimport heeft geïnstalleerd (c:\codesign\).

c. Combineer uw SPC en PVK certificaat/key bestanden die u heeft ontvangen in een PFX bestand met gebruik van pvkimport:

(c:\codesign> pvkimprt -import â��pfx c:\codesign\mycert.spc c:\codesign\mycert.pvk).  Dit zal een wizard starten. Kiesde volgendeopties:

- Yes

- Export the Private Key (aanvinken)

- Include all Certificates in Path if possible (aanvinken)

- Enable strong protection (vinkje verwijderen)

- Delete the private key if export is successful (vinkje verwijderen)

- Voer een wachtwoord in (Enter a password)

- Kies een locatie (Choose a location)  (c:\firefoxext\mycert.pfx)

- Finish

d. U kunt met gebruik van MMC controleren of de private key goed is geïmporteerd, selecteer add/remove snap in en selecteer Certificates. Het openen van uw code signing certificaat geeft code signing gebruik weer en dat u in het bezit bent van de private key.

e. In uw Office 2K document, open de Visual Basic editor vanuit het Tools > Macro menu.

f. Open het VBA project dat u wilt ondertekenen, en selecteer Digital Signature uit het Tools > Macro menu.

g. Selecteer Choose uit het Digital Signature venster en het code signing certificaat dat u wenst te gebruiken om uw VBA macro te ondertekenen.

h. Klik op OK  gevolgd door Save en sluit het venster om terug te keren naar uw Office document. Uw macro is nu digitaal ondertekend.

Let er op dat u een voor uzelf herkenbare naam toevoegt aan het certificaat voordat u deze gebruikt. Hoe kunt u dit doen?

- Klik op de Start knop, selecteer Run en typ mmc.

- Klik File en selecteer Add/Remove Snap in.

- Selecteer Add, en selecteer Certificates uit de 'Add Standalone Snap-in box' en klik op Add.

- Selecteer Computer Account en klik op Finish. (Let op: Deze stap is heel belangrijk. Het moet Computer Account zijn en niet het Current User Account).

- Sluit de 'Add Standalone Snap-in box', klik op OK in de 'Add/Remove Snap in'.

- Ga terug naar de MMC

Om de naam aan te passen, ga naar de Personal, Certificates. Selecteer het code sign certificaat en rechterklik op Properties. Nu verschijnt het naamveld dat kan worden aangepast aan uw wensen.