OSX Mail - Installatie en gebruik Digitale Handtekening

Installatie Digitale Handtekening

Zodra het certificaat gereed is, wordt er een e-mail verzonden met een link naar het download-gedeelte van de SSL Certificaten website. Hier is een knop te vinden waarmee het certificaat kan worden gedownload. Wanneer het certificaat is gedownload is het vervolgens te installeren door erop te dubbelklikken: Sleutelhangertoegang zal opstarten en vragen of het certificaat moet worden geïnstalleerd. Door op ja te klikken wordt de installatie afgerond.

Instellen Digitale Handtekening

Wanneer het e-mailadres in het certificaat overeenkomt met het e-mailadres in Mail en de installatie is gelukt, dan is Mail ook gelijk gereed om het certificaat te gebruiken. Door Mail opnieuw op te starten en vervolgens een nieuw bericht op te stellen worden deze instellingen zichtbaar. Er verschijnt helemaal rechts, net boven het onderwerp, twee extra knoppen: één met een slotje en één met een zwart tandwieltje met een wit vinkje erin. Het slotje geeft aan of het bericht gecodeerd wordt verzonden of niet; het tandwieltje geeft aan dat de e-mail digitaal wordt ondertekend.

Het is mogelijk dat het slotje grijs is, en niet ingedrukt kan worden. In dat geval kan het bericht niet gecodeerd worden. Om een bericht te kunnen coderen is het e-mail certificaat van de geadresseerde vereist: de geadresseerde moet reeds beschikken over een digitale handtekening, en moet naar de verzender een digitaal ondertekende e-mail hebben verzonden. Wanneer de verzender het e-mailadres van de geadresseerde heeft toegevoegd als  als contactpersoon aan het adresboek, wordt ook automatisch de digitale handtekening van die persoon opgeslagen. Vanaf dat moment kan het gebruikt worden om gecodeerde berichten te verzenden.

Controleren of de Digitale Handtekening is geïnstalleerd

Er kan met Sleutelhangertoegang worden nagekeken of de digitale handtekening juist is geïnstalleerd:

  1. Open Finder en ga naar Programma'sHulpprogramma's en dubbelklik op Sleutelhangertoegang.
  2. Klik in het linkerpanel op Certificaten. Er verschijnt in het rechterpanel een overzicht met alle geïnstalleerde certificaten.
  3. Dubbelklik op het te controleren certificaat om de details in te zien. Indien er een groen vinkje bovenin staat is het certificaat geldig. Hier is ook het e-mailadres van het certificaat te controleren onder het kopje Details.
point up