Outlook 2007 - Installatie en gebruik Digitale Handtekening

Zodra het certificaat gereed is, wordt er een e-mail verzonden met een link naar het download-gedeelte van de SSL Certificaten website. Hier is een knop te vinden waarmee het certificaat kan worden gedownload. Wanneer het certificaat is gedownload is het vervolgens te installeren door erop te dubbelklikken, hiermee wordt de Certificaat Import Wizard opgestart. De stappen van de wizard kunnen met de standaardinstellingen worden doorlopen: klik driemaal op Volgende en vervolgens op Afsluiten om het certificaat te installeren.

Digitale Handtekening koppelen aan Outlook

1. Open Outlook.
  2. Ga naar menu Extra en klik op Vertrouwenscentrum. Klik vervolgens op E-mailbeveiliging.
  3. Zet een vinkje naast de optie Digitale handtekening toevoegen aan uitgaande berichten; hierdoor worden verzonden berichten altijd digitaal ondertekend.
  4. Klik vervolgens op Instellingen en daarna op Kiezen... .
  5. Kies het certificaat uit de lijst. Het e-mailadres in het certificaat is te controleren door op Toon certificaat te klikken en onder tabblad Details te kijken naast Subject. Klik vervolgens op OK.

Outlook instellen om berichten te kunnen versleutelen

1. Open Outlook.
  2. Ga naar menu Extra en klik op Vertrouwenscentrum. Klik vervolgens op E-mailbeveiliging.
  3. Klik op Instellingen en vervolgens op Kiezen... .
  4. Kies uw certificaat uit de lijst. Het e-mailadres in het certificaat is te controleren door op Toon certificaat te klikken en onder tabblad Details te kijken naast Subject. Klik vervolgens op OK.

Om een bericht te kunnen coderen is het e-mail certificaat van de geadresseerde vereist: de geadresseerde moet reeds beschikken over een digitale handtekening, en moet naar de verzender een digitaal ondertekende e-mail hebben verzonden. Wanneer de verzender het e-mailadres van de geadresseerde heeft toegevoegd als contactpersoon aan het adresboek, wordt ook automatisch de digitale handtekening van die persoon opgeslagen. Vanaf dat moment kan het gebruikt worden om gecodeerde berichten te verzenden.

Een e-mail bericht versleutelen

1. Open een nieuw e-mailbericht.
  2. Klik op de Opties-ribbon en druk op de knop Versleutelen.

Controleren of de digitale handtekening is geïnstalleerd

In de Current User Certificate Store kan worden nagekeken of het certificaat juist is geïnstalleerd:

1. Klik op menu Start en vervolgens op Uitvoeren.
  2. Voer in het tekstvak certmgr.msc in en klik op OK. Hiermee opent de Certificate Store van de Current User (huidige gebruiker) zich.
  3. Klik op het plusje naast Personal en klik op de onderliggende map Certificates om in het rechterpanel de lijst met geïnstalleerde certificaten weer te geven.
  4. Dubbleklik op een certificaat om de details in te zien. Op tabblad Algemeen hoort onderaan de melding U beschikt over een Private Key dat hoort bij dit certificaat te staan. Onder tabblad Details in het veld Subject is te zien voor welk e-mailadres het certificaat is uitgegeven.