iOS - Vervangen E-mail certificaat

In ieder geval tot en met versie 10.0.2 van iOS geeft het versleuteld versturen van berichten problemen na vervanging van het gebruikte certificaat. Hierna is het voor de ontvanger niet meer mogelijk een nieuw ontvangen certificaat te installeren. Dit omdat het oude certificaat in de weg zit. Het gevolg hiervan is dat de ontvangende partij de e-mail niet kan lezen omdat de juiste Private Key voor het ontsleutelen niet aanwezig is.

Oplossing

Het oude certificaat kan via een omweg worden verwijderd:

1. Zoek binnen de e-mail app naar een eerder ondertekende e-mail.
  2. Klik op de naam van de verzender.
  3. In de contactkaart klik je onder het kopje ondertekend op Bekijk certificaat.
  4. Klik op Verwijder.

Het nieuwe certificaat installeer je als volgt:

1. Open een recent digitaal ondertekende e-mail van de verzender.
  2. Klik op de naam van de verzender.
  3. In de contactkaart klik je onder het kopje ondertekend op Bekijk certificaat.
  4. Klik op Installeer.

Het versleutelen van e-mails gebeurt nu met het nieuwe certificaat waardoor de ontvanger deze weer kan lezen.